Från Sverige till Amerika

Vår hembygdsförening anordnar en historieresa vartannat år och några av gångerna har det blivit större, längre resor. Förra året gick resan till USA och New Jersey. Givetvis hängde jag med, en drömresa om du frågar mig!

Vi fick lära oss så mycket, lyssna bara.

Början av allt

Av alla invandrare från Skandinavien var de från Sverige de första som kom till USA, och de kom i flest antal. I början av 1600-talet hade Sveriges nation blivit en betydande makt i Europa och den gick med andra kraftfulla nationer i att starta koloniala företag i den nya världen. År 1637 bildade en grupp svenska spekulanter tillsammans med tyska och holländska investerare New Sweden Company för att skicka en handelsexpedition till Nordamerika. Nästa år seglade företagets två fartyg, Fågel Grip och Kalmar Nickel, in i Delaware Bay, där bosättarna grundade staden Fort Christina, nu staden Wilmington, Delaware.

Under de kommande två decennierna spred sig gårdar och byar i Nya Sverige längs båda floderna av Delaware River, långt in i dagens New Jersey, Delaware och Pennsylvania, eftersom fler invandrare, mestadels svenskar, anlände från Skandinavien. År 1657 svälldes dock den lilla kolonin av de större Nya Nederländerna, som i sin tur drogs upp av den massiva engelska bosättningen som grundades av William Penn. Den svenska närvaron i de mellersta atlantiska staterna fortsatte dock i mer än ett sekel och överlever fortfarande i släktnamn, kyrkor och i de utpräglade svenska skårade timmerstugorna som blev en bas för den europeiska bosättningen i hela Nordamerika.

Enkelhet

När svenskarna kom tillbaka USA på 1800-talet kom de som en del av en massmigration, inte ett kolonialt äventyr. På 1830- och 40-talet hade små grupper av bönder börjat göra den långa resan till USA på jakt efter mer mark eller religionsfrihet. Vid mitten av seklet befann sig dock Sverige i en nationell befolkningskris – det lilla landets befolkning hade fördubblats från 1750 till 1850 och växte fortfarande. Tillåtbart land blev mer och mer knappt, och hungersnöd svepte nationen och dödade 22 av 1000 svenskar. Emigrationsreglerna underlättades och 1860-talet såg en massiv rörelse av svenskar fly från sitt hemland; mellan 1861 och 1881 reste 150 000 till USA, varav 100 000 kom på bara fem år, mellan 1868 och 1873.

Majoriteten av dessa invandrare, efter att ha anlänt till hamnstäderna på östkusten, tog sig snabbt till de nya staterna och territorierna i Mellanvästern, dras av löftet om öppet land och av “Amerika-breven” från sina landsmän. Dessutom rekryterades många invandrare aggressivt av representanter för amerikanska ångfartygslinjer och järnvägsföretag samt av lokala regeringar som sökte nya bosättare för avlägsna delar av landet. Rekryterare och korrespondenter hyllade både det amerikanska landskapet och gav ibland överdrivna redogörelser för komfort och lönsamhet i bosättningslivet. År 1850 besökte den svenska författaren och feministen Fredrika Bremer en grupp svenska bönder i Pine Lake, Wisconsin, och fann att deras dagliga existens var svårare än vad vissa beskrivningar hade lovat.

Romantiskt

Det är sjölandskap och så vackert och romantiskt som man kan föreställa sig – vanligt svenskt sjölandskap; och man kan förstå hur de första svenska emigranterna förtrollades, så att de, utan att först undersöka jordens kvalitet, bestämde sig för att grunda ett nytt Sverige och bygga ett nytt Uppsala! Jag tillbringade förmiddagen på att besöka de olika svenska familjerna. Nästan alla bor i timmerhus och verkar befinna sig i något låga omständigheter.

En jordbrukare sa till henne: “Ingen som inte är van vid hård jordbruksarbete borde bli jordbrukare i detta land. Ingen som på något annat sätt har det bra i sitt hemland borde komma hit.”

Hårt arbete åt sidan, vid slutet av seklet hade svenska invandrare fläktat över USA: s vetebälte, i stor utsträckning arbetat som jordbrukare, men också funnit arbete inom gruvdrift, järnvägsarbete och stadshandel och yrken. Under folkräkningen 1910 bodde nästan hälften av alla svenska invandrare och deras ättlingar i tre stater: 1/5 bodde i Minnesota, 1/6 i Illinois och 1/14 i New York. Många andra gick vidare till nordvästra delstaterna i Stillahavsområdet, där de upptäckte att den täta skogen och den ojämna kusten påminde dem om hemma och där de kunde sätta sina träkunskaper i arbete. Samtidigt började fler stadsinvandrare anlända från Sverige, och dessa valde alltmer amerikanska städer som destination. 1900 var Chicago hem för 150 000 svenskar och svenska amerikaner och ansågs allmänt vara den näst största svenska staden i världen.

Strikta kvoter

År 1924 antog kongressen Immigration Act, som fastställde strikta kvoter för invandring till USA och förde den skandinaviska immigrationen till ett virtuellt stillastående. Vid den här tiden var dock de stora sjöarna stora centra för svensk kultur, med svenska politiker som lobbyade för svenska röster vid möten i svenska socialklubbar, medan medlemmarna läste svenska.

Ibland när man är på resa så behöver man något som får en att känna sig hemma. Det kan vara stt äta något speciellt eller göra något som man kopplar ihop med just hemma. För mig är det att på kvällarna krypa upp i soffan och såpela spel på min ipad. Att svepa en filt omkring mig, gärna tända ljus och dyka ner i spelets värld på sidor som Betapet eller Pokerstars Casino. Jag hittade förresten en affär som hade utförsöljning av Yankee Candles, mina favoritljus, så gissa om jag shoppade!

Du får Gillar också