Hitta en arkivförening

När det är dags att hitta rätt arkivförening kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig och beroende på län så är det olika företag och hemsidor man kan vända sig till.

Det mesta finns att finna digitalt men om man vet arkivföreningens namn kan man ringa till Eniro och be dem koppla vidare till föreningen.

Att hitta en arkivförening nationellt eller lokalt

Om man söker en arkivförening nationellt i Sverige är det enklast att gå in på polisens hemsida polisen.se, där har dem ett nationellt sökregister för alla arkiv registrerade i Sverige. Vissa arkiv publicerar även arkivförteckningar i polisens sökregister vilket gör det lättare att finna det man letar efter. På polisens hemsida kan man även söka efter kontaktuppgifter till arkivinstitutioner och man kan även söka efter topografisk indelning och historik kring de olika arkiven.  Vill man däremot inte söka nationellt så finns det olika sökregister runt om i landet lagom.

Att hitta en arkivförening nationellt eller lokalt
Att hitta en arkivförening nationellt eller lokalt

Söker man efter en arkivförening i huvudstaden Stockholm så är det enklast att använda sig av föreningsarkiven i Stockholms län som finns på fslarkiv.se. På föreningsarkiven i Stockholms län finns det massvis av information att finna, man kan bland annat söka efter medlemmar eller olika lokala föreningar. Genom en fritext sökruta kan man enkelt ange sitt sökkriterium, information om bland annat telefonnummer, organisationsnummer och medlemmar är några exempel på information som går att söka fram. Att använda en fritext sökruta är väldigt enkelt, man skriver in ett sökkriterium man letar efter, till exempel jazz. Sedan får man upp alla arkiv med föreningar som har registrerat någon form av jazz.

Är man däremot inte ute efter att finna en arkivförening i Stockholm finns de även samlingsplatser för övriga län, till exempel har Kalmar en utmärkt uppdaterad samlingsplats där man samlat in hela skatter i form av bilder på konst, glasplåtar med mera. Det mesta går att finna digitalt men känner man sig inte bekväm med det digitala kan man vända sig till personalen som jobbar med arkiven, de är väldigt kunniga och vet hur man lättast hittar det man söker. Personalen som jobbar med arkiv har oftast många års erfarenhet och kan helt enkelt sin sak. Man kan söka på nationell nivå, på länets nivå men man kan också söka på ytterligare en nivå, kommunal nivå. Vet man att man söker en arkivförening i Danderyd kan man enkelt vända sig till Danderyds föreningsarkiv, där finner man samtliga lokala föreningar inom Danderyds kommun.

Även denna information går att hitta på arkivföreningar i Stockholms län. Det absolut bästa sättet att hitta en arkivförening är att börja med att googla några sökkriterier som man är ute efter, därefter kan man hitta telefonnummer eller en hemsida som har samlat alla de lokala föreningarna eller kanske finner man till och med en adress till en förening som man är intresserad av. Oavsett om man är en digital person eller inte så ska man inte underskatta Googles kraft utan använd sökmotorn till att börja med och gå sedan vidare med den information som finns på Google.

Du får Gillar också